Żeberka w sosie BBQ podawane z frytkami z batatów

Wegańskie szaszłyki z sosem salsa – Vegan salsa tofu
24 października 2017
Tradycja w zgodzie z naturą
24 października 2017

Składniki

  • 6 dużych batatów
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • pieprz i sól do smaku
  • czosnek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • Sos Barbecue Sauce Kühne

Sposób przygotowania:

Bataty:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Bataty dokładnie opłucz i osusz. Następnie pokrój je w paski (tak, by kształtem przypominały frytki).
2. Przełóż pokrojone bataty do misy, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Tak przygotowane bataty wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, co jakiś czas kontrolując ich miękkość.
Żeberka:
1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na paski – tak, by w jednym żeberku znajdowała się jedna kość. Rozłóż mięso na desce i przypraw z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Następnie rozgrzej patelnię, wrzuć żeberka i smaż je przez około 9 minut, aż lekko się zarumienią.
3. Zarumienione żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie zalej je gotowym sosem Barbecue Sauce Kuhne.
4. Opcjonalnie możesz dodać do niego łyżkę miodu oraz oliwy, by lekko go rozrzedzić. Zwróć uwagę, by sos pokrywał dokładnie całe żeberka.
5. Rozgrzej piekarnik na około 140/150 stopni C.
6. Przykryj naczynie i piecz żeberka przez 2,5h. Kontroluj co jakiś czas miękkość żeberek.
7. Gotowe żeberka podawaj na talerzu razem z batatami.
Smacznego!