Wegańskie szaszłyki z sosem salsa – Vegan salsa tofu

Dorsz w sosie włoskim z bukietem warzyw – Vege&Fish bouqet
24 października 2017
Żeberka w sosie BBQ podawane z frytkami z batatów
24 października 2017

Składniki

  • 200g tofu wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 15 pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • sos Salsa Sauce Kühne

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski
2. Warzywa dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój również w dużą kostkę. Pieczarki pozostaw w całości.
3. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i wlej około pół szklanki sosu Salsa Sauce Kühne.
4. Odstaw całość na 30 minut do zamarynowania.
5. Przygotuj długie wykałaczki grillowe. Nabijaj warzywa i tofu w dowolnej konfiguracji.
6. Jeśli chcesz, by smak był bardziej intensywny, gotowe szaszłyki polej jeszcze raz sosem.
7. Następnie przełóż szaszłyki na ruszt i grilluj około 15 minut. Obracaj je co jakiś czas, aby upiekły się z każdej strony.
8. Jeśli nie masz dostępu do grilla, szaszłyki możesz przygotować również na patelni grillowej albo w piekarniku.
Smacznego!