Klasyczna sałatka grecka z czarnymi oliwkami – Greco taste

Burger wołowy w bułce ze świeżymi warzywami – Hot beef
24 października 2017

Składniki

  • słoik czarnych oliwek bez pestek (około 200g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (około 250g)
  • 1 świeży ogórek
  • 1 opakowanie sera feta
  • Dressing vinaigrette Kühne

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj i osusz warzywa.
2. Czerwoną i zieloną paprykę pokrój w drobną kotkę.
3. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przetnij każdego na pół.
4. Obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka – połóż cebulę na desce do krojenia, przetnij ją wzdłuż, a następnie staraj się ciąć nożem jak najcieńsze paski. Cebula pokrojona w taki sposób poprawia efekt wizualny sałatki.
5. Świeżego ogórka obierz ze skórki i pokrój w półplastry.

6. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie przetnij na pół lub pozostaw w całości.

7. Ser feta pokrusz na drobne kawałki lub pokrój w kostkę.
8. Wszystkie składniki połącz w jednej misce.
9. Na koniec użyj Dressingu Vinaigrette Kűhne – wyjątkowej mieszanki ziół, soku z cytryny i octu winnego, która sprawi, że Twoja sałatka nabierze prawdziwie greckiego smaku
Smacznego!