Kurczak w sosie chińskim z ryżem – China curry chicken

Makaron Spaghetti z papryczką pepperoni – Pepperoni pasta
24 października 2017
Dorsz w sosie włoskim z bukietem warzyw – Vege&Fish bouqet
24 października 2017

Składniki

  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 400g ryżu białego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sos China Sauce Kühne

Sposób przygotowania:

1. Ryż wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Do gotującego się ryżu dodaj łyżkę curry – wzmocni smak oraz nada lekko żółtego koloru. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Piersi z kurczaka pokrój w paski. Każdy pasek dodatkowo przetnij na pół.
3. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone mięso. Dodaj łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz oraz pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Na koniec wrzuć kukurydzę i wszystko delikatnie zamieszaj. Smaż na małym ogniu aż mięso się zarumieni, a warzywa delikatnie zmiękną. Pamiętaj - mieszaj wszystko, aby składniki nie przywarły do dna patelni.
5. Do miseczki wlej sos China Sauce Kühne. Dodaj szczyptę oregano oraz łyżeczkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Do smażonego mięsa i warzyw wlej gotowy sos i gotuj przez około minutę, cały czas mieszając.
7. Całość pomieszaj z ugotowanym ryżem i przełóż do głębokiego talerza.
Smacznego!