Krewetki z czosnkiem i pomidorkami – Seafood feast

Burger wołowy w bułce ze świeżymi warzywami – Hot beef
24 października 2017
Makaron Spaghetti z papryczką pepperoni – Pepperoni pasta
24 października 2017

Składniki

  • 350g krewetek koktajlowych (obranych)
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (250g)
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sos Cocktail Sauce Kühne
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Jeżeli krewetki są zamrożone należy je najpierw dokładnie rozmrozić.
2. Czosnek obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki opłucz pod lekkim strumieniem wody, następnie osusz i drobno posiekaj.
3. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz i przetnij każdego na pół.
4. Na głębokiej patelni teflonowej rozgrzej masło i opcjonalnie łyżkę oliwy. Następnie wrzuć na patelnię czosnek oraz pomidorki koktajlowe i smaż na małym ogniu przez około minutę.
5. W następnej kolejności dodaj krewetki i obsmaż je powoli z każdej strony. Po około dwóch minutach smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
6. Na samym końcu wyłóż krewetki na talerz, a do sosjerki wlej sos Cocktail Sauce Kühne jako uzupełnienie i podkreślenie smaku krewetek.
7. Opcjonalnie: Podawaj z podgrzaną w opiekaczu bagietką ziołową.
Smacznego!