Dorsz w sosie włoskim z bukietem warzyw – Vege&Fish bouqet

Kurczak w sosie chińskim z ryżem – China curry chicken
24 października 2017
Wegańskie szaszłyki z sosem salsa – Vegan salsa tofu
24 października 2017

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • opakowanie pomidorków koktajlowych (250g)
  • 1 por
  • seler naciowy
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • Francuski Dressing Sałatkowy Kühne

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz i przetnij każdego na pół.
2. Czosnek obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub drobno posiekaj.
3. Filety z dorsza posól i oprósz świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
4. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i ułóż ostrożnie filety na patelni. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, starty lub posiekany czosnek oraz łyżeczkę rozmarynu.
5. Całość przykryj i duś przez około 3 minuty.
6. Następnie odwróć dorsza bardzo delikatnie na drugą stronę – uważaj, aby ryba nie rozpadła się na kawałki. Duś jeszcze przez 2 minuty. Na koniec wlej na patelnie Francuski Dressing Sałatkowy Kühne i duś około pół minuty.
7. Dokładnie opłucz paprykę, cukinię oraz seler naciowy. Następnie pokrój warzywa w kostkę lub paski. Pora umyj, odetnij od niego zieloną część i pokrój go w drobne talarki. Rozgrzej oliwę na drugiej patelni i wrzuć na nią tak przygotowane warzywa. Dodaj łyżeczkę soli, pieprz oraz odrobinę suszonej bazylii. Przykryj naczynie i duś do czasu aż warzywa zmiękną.
8. Brokuła umyj dokładnie i rozdziel na drobne różyczki. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 3 minuty. Cały czas mieszaj i kontroluj, by brokuł nie stał się zbyt miękki. Następnie dodaj brokuła do uduszonych warzyw na patelni.
9. Przełóż dorsza ostrożnie na talerz i polej go sosem z patelni. Obok ułóż bukiet warzyw.
Smacznego!