Burger wołowy w bułce ze świeżymi warzywami – Hot beef

Klasyczna sałatka grecka z czarnymi oliwkami – Greco taste
24 października 2017
Krewetki z czosnkiem i pomidorkami – Seafood feast
24 października 2017

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 starte papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • żółtko jaja kurzego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 1 ogórek świeży
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • sos Made for Meat Sriracha Hot Chili

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój na plastry o grubości 6 cm i rozłóż na desce.
2. W osobnej miseczce połącz następujące składniki: oliwa z oliwek, pieprz cayenne, starte papryczki chili, starty czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie plastry mięsa i odstaw je na 10 minut.
3. Natkę pietruszki opłucz, osusz, a następnie dokładnie posiekaj.
4. Przygotowane wcześniej plastry wołowiny zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach.
5. Do zmielonego mięsa dodaj natkę pietruszki oraz żółtko jaja kurzego. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać.
6. Z gotowej masy formuj małe kotlety (około 200g).
7. Uformowany kotlet posyp solą i połóż na dokładnie rozgrzaną patelnie grillową. Grilluj mięso z każdej strony po około 3 minuty. Kontroluj, aby temperatura patelni nie spadła w trakcie grillowania mięsa. Upieczone burgery przełóż na deskę lub talerz.
8. Przekrój bułki na pół i podgrzej w opiekaczu przez około pół minuty.
9. Dokładnie umyj oraz osusz pomidora i świeżego ogórka, a następnie pokrój warzywa w grube plastry. Czerwoną cebulę obierz i także pokrój w plastry.
10. Posmaruj spód bułki sosem Made for Meat Sriracha Hot Chili, by uzyskać prawdziwie ognisty smak dania. Następnie połóż na bułkę upieczonego burgera i pokrojone uprzednio warzywa.
11. Całość przykryj górną częścią bułki.
12. Możesz także modyfikować smak dania według własnego uznania, dodając kolejne składniki.
Smacznego!